Kastration & Sterilisation
Kat
Vi kan tilbyde operation fra 8-ugers alderen, eller når din killing vejer 2 kg, men det mest almindelige er i 6-8 måneders alderen.
Operationen foregår ambulant, så du afleverer din kat om formiddagen, og henter den igen om eftermiddagen. Indgrebet udføres i fuld narkose.
Din kat kan blive overvægtig efter sterilisation, og derfor rådgiver vi om den optimale ernæring.
Du bør kun bruge p-piller til din kat i en kort periode, hvis du planlægger at bruge din kat til avl senere. P-piller indeholder et hormon, der øger risikoen for bl.a. cyster på æggestokkene, tumorer på i mælkekirtlerne og livmoderbetændelse. Vi fraråder brugen af P-piller.
Fordele ved at neutralisere din kat:
- Færre hjemløse killinger
- Mindre risiko for testikelkræft
- Mindre risiko for sår og bid (og derved bylder og sygdomme) i slagsmål med andre katte
- Mindre risiko for overførsel af smitsomme sygdomme som f.eks. katteaids (FIV) og katteleukæmi (FeLV)
- Mindre jamren, strejfen og strint.
Hund
Vi anbefaler, at du først kastrerer din hanhund efter puberteten. Kastration fjerner testosteron, der er vigtigt for knoglernes vækst. Din tæve kan steriliseres, før den bliver kønsmoden.
Medicinsk kastration
Det kan være en fordel at teste en medicinsk kastration først. Den vil få samme aktivitetsniveau, adfærd, struktur i pels og vægt som ved en kirurgisk kastration.
Så kan du evt. bruge din hund til avl senere.
Vi lægger et lille, nedbrydeligt implantat i nakken, som virker 6-12 måneder. Indgrebet ligner en vaccination eller chipmærkning. Ved et 6-måneders implantat går der 6 uger, før din hund er kastreret, og ved 12-måneders implantatet går der 12 uger. Du kan altid fortsætte den medicinske kastration.
OBS: En kastration er ikke en garanti for, at du får en mere rolig eller mindre dominerende hund.
Når du kastrerer din hund, kan det have nogle af nedenstående konsekvenser:
- Hvis din hund er nervøs, kan den blive angst aggressiv
- Hvis din hund er meget ung, kan den blive højere end normalt
- Hvis hunden er langhåret, kan pelsen blive kedelig, mat og kraftigere end normalt
- Din hund vil have en tilbøjelighed til at blive overvægtig, og det kan kræve en kostændring.
Sterilisation
Du kan sterilisere din tæve for at undgå livmoderbetændelse, nedsætte risikoen for brystkræft, falsk drægtighed og uønsket drægtighed. Din hund kommer ikke i løbetid og undgår derfor hormonelle påvirkninger.
Vi tilbyder åben kirurgi-metoden:
- Ved åben kirurgi åbner vi bughulen med et mellemstort snit og fjerner æggestokkene.
Hvornår skal min tæve steriliseres?
Vi anbefaler at vente med at sterilisere din tæve, til den er mellem sin første og anden løbetid eller er mentalt voksen.
- Ved sterilisation inden første løbetid er risikoen for brystkirtelkræft 20 gange mindre. Risikoen for inkontinens er dobbelt så høj, som hvis din hund steriliseres senere, og ved tidlig sterilisation bliver tæven ofte op til 20 % højere end normalt.
- Ved sterilisation mellem første og anden løbetid er risikoen for brystkirtelkræft 5 gange mindre, og risikoen for inkontinens er 5 %. Væksten påvirkes ikke.
- Ved sterilisation efter anden løbetid er der ingen forskel på risikoen for brystkirtelkræft, og risikoen for inkontinens er 5 %.
- Der kan i ca 5% af de opererede tæver med tiden ses kosmetiske pelsforandringer.
Kanin og Gnaver
Din gnaver bliver mindre stresset og får mindre risiko for kræft i æggestokke og livmoder, når den bliver neutraliseret. Vi anbefaler, at du neutraliserer din kanin – også selvom den lever alene.
Hunkaninen kan steriliseres, når den er blevet kønsmoden, dvs. fra 4-6 måneder. Hankaninen kan kastreres, når stenene er faldet ned i pungen, dvs. fra 3-5 måneder.