Transparent
Book tid
Book tid

Transport af kat når katten skal til dyrlæge

Transport af kat er ofte lidt af en udfordring for katteejere. Katte bliver ofte nervøse, når de befinder sig uden for deres vante omgivelser og territorium, og det kan gøre, at mange ikke får deres kat til dyrlæge årligt som vi ellers anbefaler.

Der er dog flere ting, du kan gøre for at gøre turen til dyrlægen mindre stressende og mere behagelig for både dig og din kat.

Hvordan vælger du den rigtige transportkasse?

Det er vigtigt, at transportkassen har den rette størrelse. Den skal være rummelig nok til, at katten kan stå, vende sig og ligge ned, men samtidig må kassen ikke være for stor, da katte ofte føler sig mere trygge i mindre, lukkede rum. Nogle kattetransportere har en skuffe- eller glidefunktion i bunden, som gør det lettere at tage katten ind og ud af kassen. Transportkassen bør, som minimum, have et låg, der kan tages helt af, så katten eventuelt kan undersøges i transportkassen. Det kan i nogle tilfælde lade sig gøre. Alternativt kan vi løfte katten ud af kassen, fremfor at skulle trække den ud.

Hvis jeg ikke har en transportkasse – kan jeg så låne en?

Det er generelt ikke en god dé at låne en transportkasse til en kat, da katte ofte er meget følsomme over for nye dufte og fremmede omgivelser. En lånt transportkasse kan have lugte af andre dyr, hvilket kan gøre katten endnu mere utryg og stresset. Katte føler sig normalt mest sikre, når tingene har kattens egne kendte dufte.

Hvis du alligevel vælger at låne en transportkasse, bør du rengøre den grundigt og spraye den med katteferomoner, som kan hjælpe med at reducere kattens stress.

Sådan vænner du din kat til transportkassen

For at katten føler sig tryg ved transportkassen, er det en god idé at lade den stå fremme i hjemmet, gerne med et blødt tæppe og kattens favoritlegetøj i. Du kan også tilbyde katten vådfoder inde i transportkassen, så katten forbinder den med noget positivt. Når kassen er blevet et velkendt og hyggeligt sted for katten, vil den tit være mere komfortabel under selve transporten.

Når du skal transportere katten i bilen

Når du kører med katten i bilen, er det vigtigt at sikre, at transportkassen står fast, gerne på gulvet bag forsædet, så den ikke glider rundt. Et let tæppe over kassen kan dæmpe kattens sanseindtryk og forhindre overstimulering. Sørg desuden for, at temperaturen i bilen er behagelig, og undgå høje lyde som musik eller radio, da dette kan gøre katten mere nervøs.

Beroligende midler og feromoner til katte

Der findes beroligende midler og feromoner til katte, som du med fordel kan spraye i kattens transportkasse eller tæppe cirka 20-30 minutter før afgang. Der findes mange forskellige produkter, så det er en god idé at rådføre sig med dyrlægen for at finde det bedste produkt til din kat.