Hjertelungeorm
Hjertelungeorm, eller fransk hjerteorm som det også kaldes, har tidligere været særligt udbredt på Sjælland, men de senere år er der også fundet tilfælde i resten af Danmark. Det er særligt i områder, hvor mange hunde færdes som for eksempel i Munke Mose i Odense.
Hvad er symptomerne på hjerte-lungeorm?
Hjertelungeorm er lumsk, da den ikke nødvendigvis giver din hund symptomer. Hjertelungeorm kan derfor være svær for dig som hundeejer at opdage.
Derudover kan de symptomer din hund eventuelt måtte have, variere i varigheden af symptomerne, men kan også i perioder variere i styrke og endda helt aftage – selvom din hund stadig er smittet.
Vi anbefaler derfor, at du får din hund testet for hjertelungeorm to gange årligt.
Særligt hvis du og din hund færdes, hvor smitterisikoen er højst.
Har du tegnet en Favna Plan hund, får du rabat på test for hjertelungeorm.
Symptomer på hjertelungeorm (fransk hjerteorm):
- Hoste
- Åndenød, stakåndethed eller anden besværet vejrtrækning
- Vedvarende blødning – selv fra småskrammer
- Nedstemthed hos hunden
- Nedsat evne til motion
- Træthed
- Nedsat balanceevne
- Opkast og diarré
- Blege slimhinder
- Lammelse
Hvad er hjertelungeorm?
Hjertelungeorm er en parasit, som lever og formerer sig i hundens hjertekammer, hvorfra larverne, via blodårene, vandrer over i lungerne, hvilket kan give symptomer som hoste fordi hunden forsøger at hoste larverne op. Vandringen fra hjertet til lungerne kan give skader på hundens hjerte og lunger.
Det er fransk hjerteorm (Latin: Angiostrongylus Vasorum) og rævens lungeorm (Latin: Crenosoma Vulpis), som ofte går under fællesbetegnelsen hjertelungeorm. Den franske hjerteorm kan være livsfarlig, hvis din hund bliver smittet, mens rævens lungeorm kun sjældent giver alvorlig sygdom hos hunde.
Hvordan bliver min hund smittet med hjertelungeorm?
Når larverne fra hjertelungeorm bliver udskilt via hunden og rævens afføring optages larverne af snegle. I sneglene udvikler larverne sig, de bliver smitsomme og smitter de hunde, som kommer i kontakt med sneglene.
Det kan være at hunden spiser eller slikker på en snegl.
Måske drikker hunden vand fra en vandpyt med en snegl i, eller den spiser lidt lækkert græs, hvorpå der enten er snegle eller snegleslim på. På den måde kan hunden blive smittet.
Smitterisikoen er størst i løbet af foråret, hvor sneglene er mest aktive, og græsset smager sødt.
Du skal være OBS på, at der kan gå op til 60 dage, før hunden eventuelt begynder at udvise symptomer. Og i nogle tilfælde udviser hunden slet ikke nogle symptomer.
Derfor anbefaler vi, at din hund bliver testet hvert halve år for hjertelungeorm. Også selvom den ikke har nogle symptomer.
Hvordan ved jeg om min hund er smittet med hjertelungeorm?
Som tidligere nævnt, er det ikke sikkert at din hund udviser symptomer på hjertelungeorm.
Når vi skal stille en diagnose på hjerte- og lungeorm gør vi det enten ved en afføringsprøve fra hunden eller ved en blodprøve.
Da udskillelsen af ormelarver kan variere temmelig meget fra dag til dag, vil vi ved afføringsprøver undersøge afføring fra tre på hinanden følgende dage.
Hvis der konstateres hjertelungeorm hurtigt, vil behandlingen typisk bestå af en ormekur.
Der kan, i nogle tilfælde, være behov for at tage røntgenbilleder eller foretage hjertescanning, for at vurdere skadernes omfang på hundens hjerte og lunger.
Sådan reducerer du risikoen for hjertelungeorm
- Saml altid hundens afføring op. Det er afgørende for at stoppe smitten
- Tag hundens udendørslegetøj og tyggeben ind om natten, så det ikke ligger ude natten over, hvor snegle kan kravle rundt på det
- Hav ikke vand- og madskåle stående ude om natten – igen for at undgå snegle og snegleslim
- Få foretaget en hjertelungeormstest 1-2 gange årligt, for at fange eventuel smitte tidligt i forløbet