Transparent
Book tid
Book tid

Aflivning – når tiden er inde

Det vækker helt naturligt meget stærke følelser, når du skal have dit kæledyr aflivet, og det er ofte svært at tage stilling til, hvornår tiden er inde til at sige det sidste farvel til sit elskede kæledyr. Du er altid velkommen til at tale med os om den svære beslutning. Vi hjælper dig gerne, når du skal tage beslutningen, og kan give dig en medicinsk og etisk vurdering. Ansvaret ligger naturligvis i sidste ende hos dig, men vi vil vejlede dig bedst muligt. 

 

Hvornår er tiden inde til at sige farvel?

Når dit kæledyr har markant nedsat livskvalitet på grund af for eksempel sygdom, kroniske smerter, uhelbredelig tilstand eller ganske enkelt fordi dit dyr er blevet gammelt, så er det ved at være tiden til at sige farvel til dit kæledyr.

Det er ikke altid bedst, at dyret får lov at dø af sig selv, og du kan spare dit kæledyr for mange smerter og lidelser, når du lader dit dyr aflive.

 

Hvordan foregår aflivning af kæledyr?

Der sættes altid god tid af til selve aflivningen, så du og dit dyr kan få sagt ordentligt farvel.

Først giver vi en beroligende sprøjte, så dit kæledyr falder i en dyb søvn, men stadig trækker vejret. Indtil kæledyret falder i søvn, vil vi typisk lade jer få noget alenetid.
Når dyret sover, og du er klar, giver vi en overdosis sovemiddel, så dit kæledyr sover ind i løbet af ganske kort tid. Vi er med hele vejen og fortæller dig undervejs, hvad der foregår.

Når dyrlægen konstaterer, at dyrets hjerte ikke længere sker, det sker ved at dyrlægen lytter på dyrets hjerte, vil vi ofte forlade lokalet igen, og du er velkommen til at blive lige så længe du har behov for det, for at tage ordentlig afsked.

Efter aflivning

Du kan, som nævnt, blive lige så længe, du har behov for det. Det er vigtigt, at du får taget ordentligt afsked med dit kæledyr. Sorgen over tabet af et kæledyr kan være dyb og kompleks. Mange ejere oplever en følelse af skyld, selvom de ved, at beslutningen blev taget for dyrets bedste. Det er vigtigt, at du giver dig selv lov til at sørge.
Nogle går med det samme, andre har svært ved at gå, og vil godt lige have et øjeblik. Du kan selvfølgelig altid vælge, at du vil have dyret med hjem for at begrave det i haven. Du skal vælge, hvad der er rigtigt for dig. 

 

Hvad sker der med mit kæledyr, når dyret er aflivet?


Du kan vælge at tage dyret med hjem og begrave dit kæledyr i haven.
I Danmark må du gerne begrave egne, mindre, kæledyr i din have.

Dit kæledyr kan også blive her på dyreklinikken. Vælger du, at dyret skal blive på dyreklinikken efter aflivning, vil dyret blive afhentet af en professionel medarbejder fra krematoriet. Dyret bliver kørt til det kæledyrskrematorie, vi har en aftale med, hvorefter det bliver brændt.

Skal dit kæledyr brændes på et krematorie, skal du tage stilling til om du ønsker, at dit kæledyr skal brændes sammen med andre kæledyr. Asken herfra bliver begravet af krematoriet.


Fremfor fælleskremering kan du også vælge, at dit kæledyr skal kremeres for sig selv. 

Bliver dit kæledyr kremeret alene, får du asken hjem til at drysse ud et sted, der har haft betydning for dig og dit kæledyr, eller du kan få dyrets aske hjem i en urne. Både aske og urne bliver sendt til os efter cirka 14 dage.
En lille del af asken kan laves til et smykke eller lignende. Spørg os endelig hvis det har din interesse. 

Kan mit kæledyr blive aflivet i hjemmet?

Vi tilbyder aflivning i hjemmet, så det kommer til at ske i velkendte omgivelser.
Vi kan desværre ikke tage dyr med retur, men du er velkommen til at køre til dyreklinikken med dit kæledyr, hvis ikke du har lyst til  eller mulighed for at begrave kæledyret i din have.

Skal børnene med til aflivning?

Inden du tager børnene med til en aflivning, så bør du overveje om børnene er gamle nok til at forstå, hvad der sker.
Der ud over bør du også overveje; er du selv fattet nok til også at tage dig af et ulykkeligt barn?
Du skal tænke på dig, din familie og dyret. Vi sætter ingen begrænsninger for, hvor mange I kommer. 

Hvis dine børn ikke er med til aflivningen, så forklar, på barnets niveau, hvordan det foregår og, at det ikke gør ondt på dyret at blive aflivet.