Kastration og sterilisation
Neutralisation af katte, hunde og gnavere
Når vi foreslår neutralisation af hunde, katte og kaniner, er det typisk med henblik på at forbedre dyrets trivsel og sundhed. Vi foretager altid en individuel vurdering af dit kæledyr i samarbejde med dig, før vi anbefaler en kastration eller sterilisation.
For katte anbefaler vi som udgangspunkt neutralisation, medmindre du ønsker at opdrætte killinger.
Hvis du har tegnet Favna Plan sundhedspakke på dit kæledyr, vil du på det fleste planer få rabat på neutralisation (sterilisation eller kastration).
Se vores priser her.
Hvorfor bør du sterilisere eller kastrere din kat?
Katte kan hurtigt få mange killinger, og i årevis har antallet af killinger været langt højere end antallet af nye katteejere. Det har resulteret i mange uønskede killinger, som, hvis de er heldige, ender på dyreinternater. Desværre bliver mange af dem aflivet.
Steriliserede og kastrerede katte har ofte en bedre livskvalitet. For eksempel kan hunkatte, der ikke bliver steriliserede, opleve frustration over ikke at blive parret. Hunkattene kan blive små-aggressive og miaver utrætteligt meget. De neutraliserede katte ofte mere rolige, mindre tilbøjelige til at strejfe og mere kærlige.
Fordele ved at neutralisere din kat:
- Mindre risiko for hjemløse killinger
- Reduceret risiko for testikelkræft
- Færre bidskader og infektioner fra slagsmål
- Mindsket risiko for sygdomme som katteaids (FIV) og katteleukæmi (FeLV)
- Mindre urinmarkering, strejfen og katte der miaver højlydt
Hvornår kan man neutralisere en kat?
Killinger kan typisk kastreres eller steriliseres, når de er mellem 4 og 8 måneder gamle. Ved at neutralisere killinger inden de er kønsmodne, reduceres den stress, der kan være forbundet med det at være blevet en kønsmoden kat.
Læs mere om narkose og bedøvelse til kæledyr her.
P-piller til katte
Vi fraråder generelt brug af p-piller til katte. P-piller til kat kan medføre alvorlige helbredsproblemer, såsom cyster, livmoderbetændelse og tumorer i mælkekirtlerne. En sterilisation er en mere sikker løsning for både helbred og trivsel.
Kastration af hunde: kirurgisk eller medicinsk?
Hvornår en hanhund kan kastreres afhænger af hundens sind, race, størrelse, ledudvikling og andre individuelle faktorer. Mindre hunderacer bliver typisk seksuel moden tidligere end større racer, og kan ofte kastreres tidligere. Vi kastrerer aldrig en hund, uden først at have haft en snak med dig som ejer, hvor vi blandt andet taler om hundens adfærd.
Hvis du overvejer kastration, kan en medicinsk kastration være et godt første skridt. En medicinsk kastration giver et indblik i, hvordan en kirurgisk kastration kan påvirke hundens adfærd og fysiske tilstand. En medicinsk kastration kan dog ikke give et 100% nøjagtigt billede af, hvordan din hanhund vil blive påvirket af en kastration. Men det er en god indikator.
Hvordan virker medicinsk kastration på hunde?
En medicinsk kastration kan vare 6-12 måneder afhængigt af implantatet, der bliver givet i hundens nakke. Effekten starter typisk efter 6-12 uger, afhængigt af implantatets varighed. En medicinsk kastration er reversibel og kan gentages efter behov.
Mulige bivirkninger ved kastration af hunde:
- Nervøse hunde kan udvikle angst-aggressiv adfærd
- Meget unge hunde kan vokse højere end normalt
- Langhårede hunde kan få en mere mat og kraftig pels
- Hunden kan blive overvægtig, hvilket kræver justering af kosten
Hvornår bør man sterilisere en tævehund?
Den bedste tid for sterilisation er mellem første og anden løbetid. Hvis sterilisationen sker for tidligt, øges risikoen for urininkontinens. Hvis det sker senere, øger hormonpåvirkningen risikoen for kræft i mælkekirtlerne. Sterilisation reducerer også risikoen for livmoderbetændelse, og kan forebygge falsk drægtighed.
Laparoskopisk sterilisation af hunde
En laparoskopisk sterilisation foretages med kikkert og kræver kun små snit i bughulen. Dette giver mindre smerte og hurtigere heling. Proceduren udføres på vores dyrehospital i Middelfart.
Når vi foretager en laparoskopisk sterilisation, er en præ-anæstetisk blodprøve obligatorisk
Vi foretager ikke kikkert-sterilisationer på hunde uden at undersøge blandt andet hundens lever, nyrer og hjerte.
Blodprøven er derfor inkluderet i prisen på sterilisation med kikkert.
Neutralisation af kaniner og gnavere
Kaniner har en meget høj reproduktionsrate og kan blive drægtige (gravid) igen umiddelbart efter fødslen. Uden neutralisation kan deres hormonproduktion føre til stress og aggressiv adfærd hos kaninen. Ved at sterilisere eller kastrere kaniner sænkes deres hormonniveau og stress, hvilket resulterer i en mere rolig adfærd og reduceret risiko for kræft i livmoderen og æggestokkene.
- Hunkaniner kan steriliseres fra 4-6 måneders alderen.
- Hankaniner kan kastreres, når testiklerne er faldet, typisk ved 3-5 måneders alderen.
Selv en enlig kanin bør neutraliseres for at sikre dens trivsel.
Læs vores guide om narkose og bedøvelse til kaniner her.