Transparent
Book tid
Book tid

Ultralydsscanning

Ultralydsscanning af kæledyr er en diagnostisk metode, vi anvender, når vi eksempelvis skal undersøge dyrets indre organer. Vi bruger også ultralydsscanning rutinemæssigt i forbindelse med drægtighed hos hunde (primært), ved urinvejslidelser ved både hund og kat, på hunde med prostataproblemer, eller hvis vi har mistanke om livmoderbetændelse (pyometra) hos tævehunde.

Hvordan foregår en ultralydsscanning af hund?

Uanset om det er din kanin, hund eller kat, der skal ultralydsscannes, placeres kæledyret oftest på enten ryggen eller siden, på et behageligt blødt undersøgelsesbord. Der påføres gel på området, der skal scannes. Ved bughule undersøgelser vil dyret ofte blive barberet på maven for at skabe bedre forbindelse mellem ultralydsproben og dyret.

Hvad kan ultralydsscanning af dyr vise?

Ultralydsscanning giver dyrlægen et godt billede af, hvordan dyrets indre sundhedstilstand er. Som eksempel kan en ultralydsscanning, på et tidligere stadie end røntgen, vise blandt andet knuder, cyster og bylder. Derudover kan ultralydsscanning også vise urinvejssten hos dyr og betændelsesstilstande med mere.

Ultralydsscanning er med andre ord én af de metoder, dyrlægen kan bruge for at vurdere dyrets indre tilstand, for at kunne stille en diagnose.

Drægtighedsscanning af hund og kat

Ultralydsscanning i forbindelse med drægtighed hos hund og kat kan ske 25-30 dage efter parring. Scanner vi dyret før, vil det resultatet være mere usikkert.

For at få en forudsigelse om antallet af fostre anbefaler vi, at der tages et røntgenbillede af dyret. Det er vanskeligt, ved hjælp af ultralydsscanning, at skønne antallet af fostre. Vi kan ikke tage et billede af alle fostrene på samme tid, da livmoderhornet på dyrene er meget længere end på mennesker, og derfor kan man komme til at tælle samme foster flere gange. Forudsigelse om antallet af fostre ved røntgen kan ske, når hunden eller katten har været drægtig i 45-50 dage.

Gør det ondt på dyret at blive ultralydsscannet?

Som udgangspunkt gør det ikke ondt på dyret at blive ultralydsscannet. Men har dyret en betændelsestilstand, kan dit kæledyr naturligvis være mere sensitiv. Nogle, særligt hunde, falder endda i søvn mens de ligger på ryggen og bliver ultralydsscannet.

Du finder os her

FAVNA Erritsø Dyreklinik

Erritsø Bygade 115

7000 Fredericia

Find vej

Åbningstid

Mandag - fredag: 8.00 - 17.00

Få nyt fra FAVNA

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få kort nyt fra klinikkens, guides, gode råd til dit kæledyr, vigtige informationer, invitationer og aktuelle tilbud. Vi skriver til dig ca. hver anden måned, og du kan når som helst framelde dig nyhedsbrevet igen. Udfyld formularen herunder og tilmeld dig nyt fra FAVNA.