Transparent
Book tid
Book tid

Medicinske sygdomme hos kæledyr

Medicinske sygdomme hos kæledyr omfatter en bred vifte af tilstande, der ofte kan behandles medicinsk fremfor med kirurgiske indgreb. Medicinske sygdomme hos hunde og katte kan være lidelser som for eksempel hjerte- og lungesygdomme, mave-/tarmsygdomme, kræft og stofskiftesygdomme.

Symptomer på medicinske sygdomme hos kæledyr

De symptomer dit kæledyr kan have på grund af medicinske sygdomme varierer afhængigt af den specifikke tilstand, men der er nogle generelle sygdomssymptomer hos kæledyr, du skal være opmærksom på.

– Nedsat appetit eller vægttab hos dyr

Hvis dit kæledyr pludselig spiser mindre, den kun spiser bløde ting eller hvis dit kæledyr taber sig i vægt, kan det være et symptom på en underliggende medicinsk sygdom.

– Ændringer i vandladning eller afføring

Hvis din hund eller kat tisser oftere, hvis katten tisser udenfor kattebakken, hvis dyret ikke kan holde sig, dyret får forstoppelse eller diarré kan det indikere problemer i urinvejene eller fordøjelsessystemet hos dit kæledyr.

– Hoste eller vejrtrækningsbesvær hos dyr

Hoste, åndenød eller hurtig vejrtrækning kan være symptomer på hjerte- eller lungesygdomme hos hunde, katte og kaniner.

– Opkastning eller diarre hos kæledyr

Kaster din hund, kat eller kanin op, og/eller har dyret diarré, kan det være tegn på en mave-/tarmsygdom eller en anden medicinsk lidelse.

– Ændringer i adfærd hos dit kæledyr

Opfører dit kæledyr sig anderledes end det plejer, virker dyret nedstemt, er dyret irriteret eller pludselig aggressiv kan det være også være indikationer på at dit kæledyr er sygt.

– Forandringer i pelsen

Oplever du forandringer i dyrets pels – det kan være pelsen er blevet mat, pelsen er fedtet eller dyret virker usoigneret eller fælder meget, skal du også være opmærksom på, at det kan være et tegn på sygdom hos dit kæledyr.

Hvordan finder dyrlægen ud af, hvad mit dyr fejler?

Da dyrene jo ikke kan fortælle os, hvor de har ondt, eller hvordan de har det, vil dyrlægen ofte begynde diagnosticeringen med at stille dig spørgsmål om de symptomer dyret har, hvor lang tid symptomerne har stået på, kost, levevilkår, tidligere sygdomme og behandlinger, samt eventuelle ændringer i dyrets adfærd eller miljø.

For at finde frem til den præcise årsag til dit kæledyrs symptomer, kan dyrlægen anbefale, at der foretages en kombination af relevante diagnostiske tests og undersøgelser.

De test og undersøgelser dyrlægen udfører kan være:

– Blod- og urinprøver

Blod- og urinprøver giver dyrlægen vigtige oplysninger om dit kæledyrs generelle helbredstilstand, og kan afsløre, hvis et eller flere organer ikke fungerer normalt.

– Afføringsprøver

For at opdage parasitter, infektioner i mave/tarmkanalen eller fordøjelsesproblemer kan en afføringsprøve være en vigtig laboratorietest, vi ønsker at foretage.

– Ultralydsscanning

I forbindelse med medicinske sygdomme bliver ultralydsscanning anvendt, når dyrlægen skal undersøge dyrets indre organer. Ved ultralydsscanning kan dyrlægen identificere eventuelle problemer som tumorer, væskeansamlinger eller forandringer i organerne.

– Røntgen

Røntgenbilleder kan hjælpe med at opdage problemer i knogler, led, bryst- og maveregionen hos dyrene.

– Hudskrabninger eller biopsier

Hvis der er mistanke om hudsygdomme eller tumorer, vil dyrlægen anbefale, at der foretages et hudskrab eller en biopsi.

Hvordan behandles medicinske sygdomme hos kæledyr?

Medicinske sygdomme kan oftest behandles med medicin alene. Det vil sige uden kirurgiske indgreb.
Hvis det er muligt, anbefaler vi, at du kommer med dit kæledyr tidligt på dagen. Dette giver os tid til at udføre de nødvendige undersøgelser og laboratorietests, så vi hurtigst muligt kan finde frem til hvad dit kæledyr fejler og påbegynde behandlingen.

Når du kommer til dyrlæge med dit syge kæledyr

Når du og dit kæledyr ankommer til dyrehospitalet, vil dyrlægen starte med at spørge ind til dit kæledyrs sygehistorie. Derefter vil dyrlægen foretage en klinisk undersøgelse af dit kæledyr. Alt efter de indledende fund dyrlægen gør, planlægger vi, efter aftale med dig, de nødvendige diagnostiske tests. Når vi har fastlagt diagnosen (fundet ud af, hvad dit kæledyr fejler), udarbejder vi en skræddersyet behandlingsplan, der er bedst egnet til dit kæledyrs specifikke behov.

Kontrol efter sygdom hos kæledyr

Regelmæssig opfølgning og kontrol efter sygdom er ofte nødvendig for, at vi kan følge dyrets respons på behandlingen og foretage en justering i behandlingen, hvis det er nødvendigt.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores veterinærsygeplejersker og dyrlæger står klar til at hjælpe med at sikre dit kæledyrs helbred og trivsel.

>> Book tid her