Transparent
Book tid
Book tid

Bedøvelse og narkose af kæledyr

Narkose og bedøvelse af hunde, katte og kaniner

Du er måske bekymret over, at din hund, kanin eller kat skal i narkose. Det kan vi godt sætte os ind i. For at mindske din bekymring eller nervøsitet over at dit kæledyr skal bedøves, er du altid velkommen til at kontakte os, så du kan stille alle de spørgsmål, du måtte have.

Bedøvelse af kæledyr sker altid omhyggeligt og omsorgsfuldt, og du kan være sikker på, at dit kæledyr bliver nøje monitoreret.

Gode råd når din hund eller kat skal i narkose

Når din hund eller kat skal bedøves, skal du forberede dyret hjemmefra.
Nedenstående gode råd er med udgangspunkt i, at dit kæledyr bliver indleveret om morgenen på dagen, hvor dyret skal i narkose.

  • Hunde og katte skal faste 6 timer inden bedøvelse.
    Du skal derfor fjerne madskålen inden du går i seng om aftenen, og fjerne vandskålen om morgenen.
  • Hunden skal være luftet, inden du indleverer den hos dyrlægen
  • Medbring gerne hundens eget tæppe og eventuelt et stykke legetøj med på dyreklinikken

OBS Hvalpe, killinger og hunde under 2 kg skal kun faste i to timer.

Beroligende medicin til nervøse hunde og katte

Hvis din hund eller kat er meget nervøs for at komme til dyrlæge, kan du med fordel spørge os, om der er mulighed for at give medicin før dyrlægebesøget, for at mindske angst og nervøsitet. Der findes medikamenter som kan gøre oplevelsen meget mere tålelig for dit kæledyr.

Gode råd til kaniner, der skal i narkose

  • Kaniner tåler ikke at faste
  • Din kanin må meget gerne have en madpakke (foder og hø) med på dyrehospitalet. Både fordi det er rart for kaninen at få dens sædvanlige foder, men også fordi det mindsker stressniveauet hos kaninen, hvis foderet og høet dufter som det plejer.
  • Har kaninen en makker, den plejer at gå sammen med, så tag meget gerne makkeren med på dyrehospitalet. Den kanin der skal indlægges og i narkose, vil dufte anderledes, når den kommer hjem, og det vil den anden kanin ofte reagere på. Men hvis den anden kanin, makkeren, er med, så plejer det at mindske uenigheder, når kaninen kommer hjem.
  • Medbring gerne kaninens eget tæppe, hule eller andet kaninen føler sig tryg ved, og som dufter velkendt

Inden dit kæledyr bedøves

Når du og dit kæledyr ankommer til dyreklinikken, undersøge vi din hund, kat eller kanin og lytter på hjerte og lunger. I mange tilfælde vil dyrlægen anbefale, at vi foretager en blodprøve, inden dyret skal i narkose. Blodprøven foretages for at udelukke, at dit kæledyr har nogle underlæggende lidelser som fx dårlige nyrer eller hjerte, der kræver ekstra opmærksomhed under narkosen. Hvis prøverne ligger udenfor normalværdierne, kontakter vi dig for en snak, om vi skal ændre narkoseforløbet, eller om vi skal sætte din hund eller kat i behandling, inden vi kan bedøve den.

Sådan foregår narkosen

Før narkosen giver vi dit kæledyr en for-bedøvelse (præ anæstesi) med beroligende og smertestillende medicin. Præ anæstesi gives for at din hund eller kat både sover og vågner roligt, ligesom vi skal anvende mindre narkosemiddel.

I de fleste tilfælde trækker dyret selv vejret. I andre tilfælde hjælper vi dyret med at trække vejret via en respirator. Vejrtrækning ved hjælp af respirator er typisk ved større, lange og komplicerede operationer

Hver enkelt anæstesipatient har en autoriseret veterinærsygeplejerske tilknyttet, hvis opgave er at overvåge dyret, både før, under og efter narkosen. Vi kontrollerer og monitorerer blandt andet, blodtryk, hjertefunktion (EKG), vejrtrækning, CO2-indhold og blodets iltmætning.

Din hund, kat eller kanin vil under hele forløbet få tilført ilt, væske, smertebehandling og varme.

 

Efter narkosen

Vi tilbyder altid hunde og katte et recovery foder, så snart dyret er vågen efter narkosen. Før vi kan sende dit kæledyr hjem, sikrer vi os, at dyret har normal temperatur, at dyret er helt vågen og kan gå selv.

Når dit kæledyr kommer hjem, trænger det til ro, varme og en ekstra lur.

Særligt for kaniner, der har været i narkose

Kaniner tåler ikke at faste!
Fordi kaniner ikke tåler at faste, anbefaler vi, at du giver din kanin en lille madpakke med, når den skal indlægges, så den kan blive tilbudt foder straks den er vågen efter narkosen.

Særligt for katte, der har været i narkose

Vi anbefaler, at du lader din kat blive inde resten af dagen, når den har været i narkose.
Selvom katten kan virke frisk, kan kattens reaktionstid være nedsat, og den kan have svært ved at afstandsbedømme. Det betyder, at katten risikerer at komme til skade, når den skal hoppe op eller ned fra møbler, træer osv. Ligesom katten risikerer at komme i slagsmål med andre katte (hvor den typisk vil tabe kampen).

Lad katten blive inde resten af dagen.

Hvis du er nervøs når dit kæledyr skal bedøves

Skal din hund, kat eller kanin igennem en planlagt operation?
Skriv dine spørgsmål ned hjemmefra, hvis du er nervøs for dit kæledyrs kommende narkose. På den måde glemmer du ikke spørgsmålene undervejs, når du skal indlevere dit kæledyr hos os til narkose og operation.