Transparent
Book tid
Book tid

Aflivning af kæledyr – når tiden er inde

Det er ofte svært at tage stilling til, hvornår tiden er inde til at sige det sidste farvel til sit elskede kæledyr. Og det vækker helt naturligt meget stærke følelser, når du skal have dit kæledyr aflivet. Du må meget gerne bruge os, når du skal tage den svære beslutning om tiden er ved at være inde. Vi kan hjælpe dig ved at give dig en medicinsk og etisk vurdering. Det er naturligvis i sidste ende op til dig, hvad du ønsker, men vi vejleder dig altid på bedst mulige måde. 

Hvornår er tiden inde til at sige farvel til mit kæledyr?

Vi plejer at sige, at når dit kæledyr har markant nedsat livskvalitet – det kan skyldes sygdom, kroniske smerter, uhelbredelig tilstand eller ganske enkelt fordi dit dyr er blevet gammelt, så er det tid til at sige farvel til dit kæledyr.

Ved at tage beslutningen om aflivning, kan du spare dit kæledyr for mange smerter og lidelser. Det er vigtigt for os at understrege, at det ikke altid bedst, hvis dyret får lov at dø af sig selv. 

Hvordan foregår aflivning af kæledyr?

Vi sætter altid god tid af, når et kæledyr skal aflives, så du og dit dyr kan få sagt ordentligt farvel.

Det foregår typisk på den måde, at vi starter med at give dyret en beroligende sprøjte. Den beroligende sprøjte gør, at dit kæledyr falder i en dyb søvn. Indtil kæledyret er faldet i søvn, vil vi oftest lade jer få noget alenetid.

Når dyret sover, og du er klar, giver vi dyret en overdosis af sovemiddel.  Dit kæledyr sover på den måde ind i løbet af ganske kort tid. Vi er med hele vejen og vil undervejs fortælle dig, hvad der foregår.

Når dyrlægen konstaterer, at dyrets hjerte ikke længere slår, det sker ved at dyrlægen lytter på dyrets hjerte, vil vi ofte forlade lokalet igen, og du er velkommen til at blive lige så længe du har behov for det. Du skal have mulighed for at tage ordentlig afsked.

Efter aflivning af kæledyr

Du kan, som nævnt, blive lige så længe, du har behov for det, da det er vigtigt, at du får taget ordentligt afsked med dit kæledyr. Nogle vælger at forlade dyreklinikken med det samme, andre har svært ved at forlade dyret, og vil godt lige have et øjeblik mere. Det er selvfølgelig altid en mulighed, at du tager dyret med hjem og begraver det i haven. Du skal vælge, hvad der er rigtigt for dig.

Hvis ikke du har prøvet at tage afsked med et kæledyr før, skal du vide at sorgen over tabet af et kæledyr kan være voldsom. Vi oplever, at nogle dyreejere kan have en følelse af skyld efterfølgende. Også selvom de ved, at beslutningen blev taget for dyrets bedste. Vores bedste råd er at tale med familie, venner og familie om det.

 

Hvad sker der med mit kæledyr, når dyret er aflivet?


Når dit kæledyr er aflivet på dyrehospitalet, kan du vælge enten at tage dyret med hjem og begrave dit kæledyr i haven.
I Danmark må du gerne begrave egne, mindre, kæledyr i din have. Hvis du vælger den løsning, anbefaler vi, at du graver mindst 80 cm ned.

 

Dit kæledyr kan også blive på dyrehospitalet. Vælger du, at dyret skal blive på dyrehospitalet efter aflivning, vil dyret blive afhentet af en professionel fra kæledyrskrematoriet. Dyret bliver kørt til det krematorie, vi har en aftale med, hvorefter det bliver brændt.


Skal dit kæledyr brændes på et krematorie, skal du tage stilling til om du ønsker, at dit kæledyr skal brændes sammen med andre kæledyr. Asken herfra bliver begravet af krematoriet.


Du kan også vælge at dit kæledyr skal kremeres alene fremfor med andre kæledyr.

Bliver dit kæledyr kremeret alene, får de fleste asken med hjem i en urne. Asken kan du drysse ud et sted, der har haft betydning for dig og dit kæledyr, du kan begrave urnen eller lade den stå fremme i dit hjem. Både aske og urne bliver sendt til os efter cirka 14 dage.

En lille del af asken kan også laves til et smykke eller lignende. Spørg os endelig hvis det har din interesse.

Kan mit kæledyr blive aflivet i hjemmet?

Hvis du ønsker, at aflivningen skal ske hjemme i dyrets trygge omgivelser, tilbyder vi aflivning i hjemmet.
Vi kan desværre ikke tage dit kæledyr med retur til dyrehospitalet, men du er velkommen til at køre til dyreklinikken med dit kæledyr, hvis ikke du har lyst til, eller mulighed for, at begrave kæledyret i din have. Nogle kæledyrskrematorier tager også imod privatpersoner og deres afdøde kæledyr, hvis du ønsker selv at aflevere dyret på et krematorie. 

Skal børnene med til aflivning?

Om børnene skal med til aflivning af kæledyr, afhænger af flere ting. Du bør overveje om børnene er gamle nok til at forstå, hvad der sker?
Der ud over bør du også overveje, om du selv er fattet nok til også at tage dig af et ulykkeligt barn? Tænk også på dit kæledyr. Vi ønsker for både dyr og dig som ejer, at I får en god oplevelse med det sidste farvel. Du skal tænke på dig, din familie og dyret. Vi sætter ingen begrænsninger for, hvor mange I kommer. 

Hvis dine børn ikke er med til aflivningen, så forklar dem i børnehøjde, hvordan det hele foregår og, at det ikke gør ondt på dyret at blive aflivet.
Nogle vælger at holde en lille begravelse eller mindeceremoni for dyret sammen med børnene.