Transparent
Book tid
Book tid

Vaccinationer og sundhedsundersøgelser

Hvalpe-/killing-undersøgelse

Vi undersøger mundhule, tænder, øjne, ører, hale, navle, lyske, brystkirtler samt kønsorganer. Vi undersøger lunger og kredsløb og ørerne, og hud/pels undersøges for evt. forandringer og parasitter, mens lemmer og poter undersøges for ømhed og bevægelighed.

Vi undersøger særligt for medfødte fejl og mangler og vurderer den almindelige sundhedstilstand.

Du kan ved samme lejlighed vælge at få din hvalp/killing vaccineret og mikrochippet.

 

Junior-undersøgelse

Vi indkalder dit kæledyr til en junior-undersøgelse, når det er 6-8 mdr.
Vi foretager en generel sundhedsundersøgelse og fokuserer mere på kønsorganer, tænder og lemmer.
Du skal nu være opmærksom på, at dit kæledyr snart er kønsmodent. Det kan være i fuld gang med at skifte tænder (ofte næsten overstået), og det er vigtigt på dette tidspunkt at finde evt. fejl på tandstilling/tandskifte, så der kan korrigeres, inden der bliver permanent skade på tandstilling. Vi er særligt opmærksomme på knoglevækst og ledsygdomme.

 

Senior-undersøgelse

Vi tilbyder at senior-tjek, når dit kæledyr er 7 år og opefter.
Store hunderacer regnes ofte som senior allerede fra 5-6 års alderen, mens de mindste racer og kattene først betegnes som senior ved 8-10 års alderen.

Vi udfører en sundhedsundersøgelse og vil ofte foreslå, at der samtidigt laves en urin- og blodprøve undersøgelse. Formålet er at finde tegn på en evt. sygdom så tidligt som muligt, så vi kan tilbyde en bedre behandling.

Dit kæledyr kan med alderen udvikle:

 

​​
Tandproblemer:

Hunde og katte i alle aldre kan udvikle tandsten og tandkødsbetændelse. Jo ældre dit kæledyr bliver, desto større er risikoen for, at disse tilstande ubehandlet kan resultere i mere alvorlige følgesygdomme som tab af tænder, tandrodsbetændelse, tandbylder og spredning af infektion til organer som hjerte og nyrer. Symptomer på tandlidelser kan bl.a. være dårlig ånde og besvær med at tygge. Tandlidelser kan forebygges via fodring med tanddiæt, daglig tandbørstning, jævnlige tandkontroller og tandrens.


Gigt:

Med alderen slides leddene samtidig med, at kvaliteten af ledbrusk og ledvæske forringes. Dette øger risikoen for gigtforandringer i leddene. Dit kæledyr udviser muskelstivhed, halthed, evt. lammelser og mister lysten til motion og til at springe op. Hos nogle hunde og katte er det nok at ændre kostens sammensætning eller give kosttilskud som omega 3- og 6-fedtsyrer og glycosaminer. Andre hunde og katte har behov for gigtmedicin eller guldakupunktur. Vigtigt for livskvaliteten hos en hund eller kat med gigt er, at de holder normalvægten og får regelmæssig motion.


Overvægt:

Senior hunde og katte kan have tendens til overvægt. Overvægt øger risikoen for sukkersyge, kredsløbslidelser, gigt. Du kan give seniorfoder med færre kalorier og flere fibre for at forebygge overvægt.


Hormonelle lidelser:

Hos seniorhunden og katten øges risikoen for forstyrrelser i hormonbalancen. Skjoldbruskkirtlens evne til at danne hormoner kan øges eller mindskes, hvilket resulterer i hhv. for højt eller for lavt stofskifte. Hormonproduktionen i binyrerne kan også forstyrres, så dit kæledyr udvikler Cushings syndrom og Addisons syndrom. Nedsat funktion af bugspytkirtlen kan resultere i sukkersyge. Ubalance i produktion af kønshormoner kan hos tæver og hunkatte resultere i livmoderbetændelse og brystkræft og hos hanhunden i forstørret blærehalskirtel. Symptomer på hormonelle lidelser kan være vægttab, øget drikkelyst, øget urineringsbehov, stort bugomfang, fedtet pels, træthed og rastløshed. Medicin, korrekt fodring og evt. operation kan ofte afhjælpe problemerne.


Nyre- og urinvejslidelser:

Nyrernes evne til at rense blodet og koncentrere urinen nedsættes med dit kæledyrs alder, og det kan give symptomer som øget drikkelyst, urenlighed og vægttab. Vi kan undersøge nyrernes funktion via en blodprøve. Et godt kvalitetsfoder forebygger nyrelidelser. Blæremuskulaturen svækkes hos ældre hunde, så hunden kan have svært ved at holde på urinen. Medicin kan i nogle tilfælde hjælpe.


Leverlidelser:

Leveren kan blive dårligere til at danne antistoffer og rense blodet for affaldsstoffer, efterhånden som hunden eller katten ældes. Symptomerne er bl.a. diarré, vægttab og gulsot. Vi kan undersøge leverens funktion via en blodprøve.


Kredsløbsfunktionen:

Hjerte- og kredsløbsfunktionerne svækkes med alderen. Det nedsætter konditionen, og symptomerne er træthed, pusten og hosten. Hjertelidelser hos ældre hunde og katte kan sjældent helbredes, men livskvaliteten kan forbedres markant med hjertemedicin og specielt foder.


Nerve- og sanseorganer:

Risikoen for sygdomme i hjerne- og nervevæv øges med alderen. Syns-, høre-, lugte- og smagssansen svækkes. Ældre hunde kan også udvikle noget, der minder om senil demens, hvor hunden virker forvirret, bliver urenlig, ændrer sin interaktion med omgivelserne og sit søvnmønster. Lidelsen kan delvis afhjælpes med korrekt foder. Kræft, blodpropper og blødninger i hjernen kan give symptomer som krampeanfald, lammelser og ændret adfærd.


Knuder i huden:

Vi undersøger knuden og danner overblik over dens karakter. Det kan være fedtknuder, bylder og kræftknuder.


Seniorfoder

Det er vigtigt at fodre seniorhunden og katten med et seniorfoder, som tager hensyn til de forandringer, der sker i kroppen.

Et seniorfoder indeholder:

 • Mindre fedt, som forebygger overvægt
 • Mere fiber, som giver mæthedsfornemmelse, regulerer fordøjelsen og modvirker forstoppelse
 • Proteiner med en høj fordøjelighed, så mængden af affaldsstoffer mindskes, og nyrer og lever skånes
 • Omega-3 og omega-6 fedtsyrer i et rigtigt forhold. Det styrker bl.a. immunforsvaret, hjertet, huden, pelsen og leddene
 • Mindre salt, som belaster hjerte og kredsløb mindst muligt
 • Vitaminer og mineraler: E-vitamin hæmmer ældningsprocesserne og styrker immunforsvaret. Ældre hunde får et større behov for zink og et mindre behov for kalk. For meget fosfor i foderet øger risikoen for nyresvigt. For meget fosfor og magnesium øger risikoen for urinvejssten
 • Glucosamin og chondriotinsulfat, som har en gavnlig virkning for ledbrusken og som især er relevant for hunde og katte med gigt
 • L-Carnitin, som letter omsætningen af fedt i organismen.

 

Vaccinationer

 

Vores anbefalinger og vaccinationsprogrammer

Der er mange forskellige holdninger til hvornår og hvor ofte, dit kæledyr skal vaccineres.
Vi anbefaler at din hund og kat får et sundhedstjek og bliver vaccinere hvert år. I samråd med dig vil vi sammensætte den årlige vaccination så den passer til din hund eller kats levevilkår.

 

HUND

 

Vi anvender til hund basisvaccinerne Nobivac DHPPi og L4:

 

 • Nobivac DHPPi beskytter mod Hundesyge (D – Distemper), Smitsom Leverbetændelse (H – Hepatitis), Parvovirus (P) og Parainfluenza (Pi)
 • Nobivac L4 beskytter mod Leptospirose
 • Nobivac DHPPi har ikke samme gyldighed:
 • DHP er gyldig i 3 år fra vaccinationsdato
 • Pi og L4 er gyldige i 1 år fra vaccinationsdato.
 • Selvom hunden ikke nødvendigvis bliver vaccineret mod de samme sygdomme hvert år, skal den stadig vaccineres hvert år.Udover basisvaccinerne anvender vi to tillægsvacciner:
 • Nobivac Rabies
 • Nobivac BbPi (Kennelhoste)

 

Disse vacciner gives i samråd med din dyrlæge.
Nobivac Rabies gives i forbindelse med udlandsrejser, og Nobivac BbPi gives i forbindelse med ophold på kennel el.lign.
OBS: Nobivac Rabies er først gyldig 21 dage efter vaccinationsdato, hvis hunden ikke er blevet vaccineret mod rabies før. Hundehvalpe må først få rabies-vaccinen fra 12-ugers alderen.

 

Vaccinationsprogram med Nobivac DHPPi og Nobivac L4:

 

 • Basisvaccination ved 8-ugers alderen (typisk givet ved opdrætter)
 • Basisvaccination ved 12-ugers alderen
 • Basisvaccination ved 16-ugers alderen
 • Basisvaccination ved 7-måneders alderen
 • Herefter årlig sundhedsundersøgelse og vaccination.

 

Hvalpe får antistoffer fra tæven igennem modermælken. Da det er forskelligt, hvor lang tid antistofferne virker, anbefaler vi, at hvalpen vaccineres 4 gange i dens første leveår. Vi vaccinerer for at sikre, at hvalpens eget immunforsvar er tilstrækkeligt modstandsdygtigt, så det kan bekæmpe sygdomme, hvis hvalpen bliver smittet.

 

KAT

 

Vi vaccinere langt de fleste til katte med Purevax RCPCh Felv, som beskytter mod:

 

 • Viral Rhinotracheitis (R)
 • Calicivirus (C)
 • Panleukopeni (P)
 • Klamydia (CH)
 • Katteleukæmi (Felv)

 

Et typisk vaccinationsprogram ser sådan ud:

 

 • basisvaccination tidligst fra 12-ugers-alderen
 • basisvaccination 4 uger efter 1. basisvaccination
 • Årlig vaccination og sundhedsundersøgelse 1 år efter 2. basisvaccination.

Du finder os her

FAVNA Dalum Dyreklinik

Dalumvej 10

5250 Odense

Find vej

Åbningstid

Mandag: 08.00 - 16.30

Tirsdag: 08.00 - 16.30

Onsdag: 8.00 - 17.30

Torsdag: 8.00 - 16.30

Fredag: 8.00 - 16.30

Få nyt fra FAVNA

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få kort nyt fra klinikkens, guides, gode råd til dit kæledyr, vigtige informationer, invitationer og aktuelle tilbud. Vi skriver til dig ca. hver anden måned, og du kan når som helst framelde dig nyhedsbrevet igen. Udfyld formularen herunder og tilmeld dig nyt fra FAVNA.