Transparent
Book tid
Book tid

Vaccinationer og sundhedsundersøgelser

Vi anbefaler årlig vaccination og sundhedsundersøgelse af hund og kat.
Nedenfor har vi listet de sundhedsundersøgelser, vi foretager og hvilke komplikationer vi ofte ser hos dyret, når hunde og katte kommer til det årlige tjek ved dyrlægen.

Hvorfor skal min hund eller kat have en sundhedundersøgelse hvert år?

Regelmæssige sundhedsundersøgelser af din hund eller kat, er vigtige af flere årsager.
For det første, giver det dyrlægen mulighed for at opdage eventuelle helbredsproblemer hos dyret, før det udvikler sig til mere alvorlige sygdomsmæssige tilstande.

Mange sygdomme kan spottes tidligt. Især hvis der foretages en blodprøve på din hund eller kat. En blodprøve afslører det, vi ikke nødvendigvis kan se på dyret udefra. Det vi kan opdage tidligt ved en blodprøve kan fx være, at nyrer eller lever ikke fungerer optimalt.
En blodprøve årligt i forbindelse med sundhedsundersøgelse er inkluderet, hvis du er Favna Plan kunde.

Hvalpe- og killing undersøgelse

Ved en sundhedsundersøgelse på hvalpe og killinger, undersøger vi mundhule, tænder, øjne, ører, hale, navle, lyske, brystkirtler samt kønsorganer. Vi undersøger lunger og kredsløb mens ører, hud og pels undersøges for eventuelle forandringer og parasitter. Lemmer og poter undersøges for ømhed og bevægelighed.

Vi undersøger for medfødte fejl, og vurderer dyrets almindelige sundhedstilstand.

Du kan ved samme lejlighed vælge at få din hvalp eller killing vaccineret og ID mærket med mikrochip.

Undersøgelse af unghunde

Din hund bliver indkaldt til en junior undersøgelse, eller unghunde undersøgelse som vi kalder det, når hunden er 6-8 måneder.
Vi foretager en generel sundhedsundersøgelse, og fokuserer på kønsorganer, tænder, lemmer (knoglevækst og ledsygdomme) samt adfærd.
Du skal være opmærksom på, at din hund snart er kønsmoden, og at din unge hund kan være i fuld gang med at skifte tænder (ofte næsten overstået). Det er vigtigt på dette tidspunkt i hundens liv, at være obs på eventuelle fejl på tandstilling og tandskifte, så det kan korrigeres, inden der sker permanent skade på tandstilling.

Det er også ved unghunde undersøgelsen, at vi typisk re-vaccinerer din hund, for at sikre optimal immunitet mod diverse sygdomme.

Senior undersøgelse af hunde og katte

Vi tilbyder et seniortjek, når dit kæledyr er 7 år og opefter.
Store hunderacer regnes ofte som senior allerede fra 5-6 års alderen, mens de mindste racer og katte først betegnes som senior ved 8-10 års alderen.

Ved senior undersøgelse foretager vi en generel sundhedsundersøgelse af dyret, og vil ofte foreslå, at udtage en urin- og blodprøveundersøgelse. Formålet med en blod- eller urinundersøgelse er at spotte tegn på sygdom så tidligt som muligt, for at kunne tilbyde en bedre behandling af dit kæledyr.

Vi anbefaler, de fleste ældre katte, får målt deres blodtryk én gang årligt som minimum.
Er du Favna Plan kunde, får du rabat på blodtryksmåling af kat.

Ved sundhedsundersøgelse hund og kat ser vi ofte:

 
Tandproblemer hos katte og hunde

Hunde og katte i alle aldre kan udvikle tandsten og tandkødsbetændelse. Jo ældre dit kæledyr bliver, desto større er risikoen for, at disse tilstande, ubehandlet, kan resultere i mere alvorlige følgesygdomme som tab af tænder, tandrodsbetændelse, tandbylder og spredning af infektion til organer som hjerte og nyrer. Symptomer på tandlidelser hos hunde og katte kan blandt andet være dårlig ånde, mistet spiselyst og besvær med at tygge. Tandlidelser hos dyr kan forebygges via fodring med tanddiæt, daglig tandbørstning, jævnlige tandkontroller og tandrens.

​Gigt hos hunde og katte

Med alderen slides leddene samtidig med, at kvaliteten af ledbrusk og ledvæske forringes. Dette øger risikoen for gigtforandringer i leddene. Har din hund eller kat gigt, vil den typisk have muskelstivhed, halthed, eventuelt lammelser ligesom vi ser, at dyret mister lysten til motion og til at springe op. Hos nogle hunde og katte er det nok at ændre kostens sammensætning, eller at give dyret kosttilskud som omega-3 og omega-6 fedtsyrer samt andre ledopbyggende kosttilskud. Andre hunde og katte har behov for gigtmedicin, guldakupunktur og eventuelt operation. Det er vigtigt for livskvaliteten hos en hund eller kat med gigt, at de holder normalvægten og får regelmæssig tilpasset motion.
En motionsform til hunde med gigt kan være water walker, også kaldet vandløbebånd, som er en motionsform, der ikke belaster leddene.

Vores dyreklinik i Middelfart har genoptræning for hunde.

Overvægt hos hunde og katte

Alle dyr kan blive overvægtige. Særligt kan senior hunde og senior katte have tendens til overvægt. Overvægt øger risikoen for sukkersyge (diabetes), kredsløbslidelser og gigt. Når dit kæledyr bliver seniordyr, kan du fodre med et seniorfoder, som har færre kalorier og flere fibre for at forebygge overvægt hos senior hunden eller katten.

Hormonelle lidelser hos senior katte og hunde

Hos seniorhunden og katten øges risikoen for forstyrrelser i hormonbalancen. Skjoldbruskkirtlens evne til at danne hormoner kan øges eller mindskes, hvilket resulterer i henholdsvis for højt eller for lavt stofskifte. Hormonproduktionen i binyrerne kan også forstyrres, så dit kæledyr udvikler Cushings Syndrom eller Addisons Syndrom. Problemer med bugspytkirtlen hos din hund eller kat kan resultere i sukkersyge (diabetes)  og infektion (pancreatitis).

Ubalance i produktion af kønshormoner kan, hos tæver og hunkatte, resultere i livmoderbetændelse (pyometra) og brystkræft (mamma tumor). Hos hanhunden kan ubalancen give forstørret blærehalskirtel (prostata). Symptomer på hormonelle lidelser hos hunde og katte kan være; vægttab, øget drikkelyst, øget urineringsbehov, stort bugomfang, fedtet pels, træthed og rastløshed. Medicin, korrekt fodring og eventuelt en operation kan ofte afhjælpe problemerne.

​​Nyre- og urinvejslidelser hos kat og hund

Nyrernes evne til at rense blodet og koncentrere urinen nedsættes jo ældre dit kæledyr er. Det kan give symptomer som kvalme og opkast, øget drikkelyst hos dyret, urenlighed og vægttab. Vi kan undersøge nyrernes funktion ved at tage en blodprøve. Et godt kvalitetsfoder forebygger nyrelidelser.
Blæremuskulaturen svækkes hos ældre hunde, så hunden kan have svært ved at holde på urinen. Medicin kan i nogle tilfælde afhjælpe det.

Leverlidelser hos dyr

Leveren kan blive dårligere til at danne antistoffer og rense blodet for affaldsstoffer, efterhånden som hunden eller katten ældes. Symptomer på nedsat leverfunktion er diarré, vægttab, kvalme og opkast, øget drikkelyst og gulsot. Vi kan undersøge leverens funktion ved at tage en blodprøve.

Kredsløbsfunktion hos ældre dyr

Hjerte- og kredsløbsfunktionerne svækkes med alderen, hvilket nedsætter konditionen. Symptomerne ved nedsat hjerte- og kredsløbsfunktion hos dyr ses ofte som at dyret er træt, dyret puster meget eller at dyret hoster. Hjertelidelser hos ældre hunde og katte kan sjældent helbredes, men livskvaliteten kan forbedres markant med hjertemedicin og special foder til hunde og katte med hjerteproblemer.

Nerve- og sanseorganer hos hunde og katte

Risikoen for sygdomme i hjerne- og nervevæv hos dyr øges med alderen. Syns-, høre-, lugte- og smagssansen hos både hunde og katte svækkes. Det er vigtigt, at du kontakter din dyrlæge, hvis du oplever at din ældre hund virker forvirret, hunden bliver urenlig, hunden ændrer interaktion med omgivelserne eller ændrer sit søvnmønster. Symptomerne på demens hos hunde, kan minde om de symptomer hunden udviser ved. Lidelsen kan delvis afhjælpes med korrekt foder.
Kræft, blodpropper og blødninger i hjernen hos kæledyr, kan give symptomer som krampeanfald, lammelser og ændret adfærd.

Knuder i huden hos kæledyr

Vi undersøger knuden og danner overblik over dens karakter. Det kan være fedtknuder, bylder og kræftknuder.

Seniorfoder til hunde og katte

Det er vigtigt at fodre seniorhunden og seniorkatten med et seniorfoder, som tager hensyn til de forandringer, der sker i kroppen.

Et seniorfoder til hunde og katte indeholder:

  • Mindre fedt, som forebygger overvægt
  • Mere fiber, som giver mæthedsfornemmelse, regulerer fordøjelsen og modvirker forstoppelse
  • Proteiner med en høj fordøjelighed, så mængden af affaldsstoffer mindskes, og nyrer og lever skånes
  • Omega-3 og omega-6 fedtsyrer i et rigtigt forhold, som blandt andet styrker immunforsvaret hos dyret, hjertet, huden, pelsen og leddene
  • Mindre salt, da det belaster hjerte og kredsløb mindst muligt
  • Vitaminer og mineraler: E-vitamin hæmmer ældningsprocesserne og styrker immunforsvaret. Ældre hunde får et større behov for zink og et mindre behov for kalk. For meget fosfor i foderet hos dyrene øger risikoen for nyresvigt. For meget fosfor og magnesium øger risikoen for urinvejssten
  • Glucosamin og chondriotinsulfat, som har en gavnlig virkning for ledbrusken, er især relevant for hunde og katte med gigt
  • L-Carnitin, som letter omsætningen af fedt i organismen

Vaccination af hund og kat

Hvorfor skal min hund eller kat vaccineres?

Når du lader dit kæledyr vaccinere, beskytter du din bedste ven mod forskellige sygdomme, der kan være potentielt livstruende eller forårsage alvorlige komplikationer for din hund, kat eller kanin.

Derudover kan vaccinationer være påkrævet, hvis du planlægger at rejse med dit kæledyr, da forskellige områder og lande kan have specifikke krav.

Vores vaccinationsprogrammer til katte og hunde

Der er mange forskellige holdninger til hvornår og hvor ofte, dit kæledyr skal vaccineres.
Vi anbefaler, at din hund og kat bliver vaccineret hvert år i forbindelse med et sundhedstjek. I samråd med dig vil vi sammensætte den årlige vaccination, så den passer til din hund eller kats levevilkår.
Nogle vaccinationer er årlige, det vil sige, at vaccinationen holder 1 år.  Andre vaccinationer gives hvert tredje år.

Vaccination hund

Vi vaccinerer din hund, i samråd med dig, så vaccinationerne passer til det liv din hund lever.
Husk at nogle vacciner gives hvert år, andre gives hvert 3. år.

Generelt vaccinerer vi imod:

  • Hundesyge, smitsom leverbetændelse, parvovirus, parainfluenza og leptospirose L4 (DHPPiL4)
  • Rabies (rabisin)
  • Udvidet kennelhoste vaccine (Bb)

Vaccinerne gives altid i samråd med dyrlægen.
Rabies vaccination gives i forbindelse med udlandsrejser, og udvidet kennelhoste vaccine gives i forbindelse med ophold på hundepension, til hundeudstilling eller generelt der, hvor mange hunde samles.

OBS: Rabies er først gyldig 21 dage efter vaccinationsdato, hvis hunden ikke er blevet vaccineret mod rabies før. Hundehvalpe må først få rabies-vaccinen fra 12-ugers alderen.

Vaccinationsprogram for hund ser typisk sådan ud:

  • 1. basisvaccination ved 8-ugers alderen
  • 2. basisvaccination ved 12-ugers alderen eller 4-5 uger efter 1. basisvaccination
  • 3. basisvaccination ved 16-ugers alderen eller 4-5 uger efter 2. basisvaccination
  • Sidste basisvaccination gives ved unghunde undersøgelsen ved 6-12 mdr.
  • Derefter årlig sundhedsundersøgelse og vaccination

Vaccination kat

Vi vaccinerer langt de fleste til katte med Felv RCP, som beskytter mod:

  • Viral Rhinotracheitis (R)
  • Calicivirus (C)
  • Panleukopeni (P)
  • Katteleukæmi (Felv)

Et typisk vaccinationsprogram for katte ser sådan ud:

  • 1. basisvaccination ved 12-ugers alderen
  • 2. basisvaccination 4-5 uger efter 1. basisvaccination
  • Årlig vaccination og sundhedsundersøgelse 1 år efter 2. basisvaccination

Du finder os her

FAVNA Dalum Dyreklinik

Dalumvej 10

5250 Odense

Find vej

Åbningstid

Mandag: 08.00 - 16.30

Tirsdag: 08.00 - 16.30

Onsdag: 8.00 - 17.30

Torsdag: 8.00 - 16.30

Fredag: 8.00 - 16.30

Få nyt fra FAVNA

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få kort nyt fra klinikkens, guides, gode råd til dit kæledyr, vigtige informationer, invitationer og aktuelle tilbud. Vi skriver til dig ca. hver anden måned, og du kan når som helst framelde dig nyhedsbrevet igen. Udfyld formularen herunder og tilmeld dig nyt fra FAVNA.